Tuesday 16th of October 2018 07:44:50 AM

Μεταφορέας κοκαΐνης

Μεταφορέας κοκαΐνης

«ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ η εγκληματικότητα του προμηθευτή ναρκωτικών και του διαμεσολαβητή για τη διάθεση τους δεν διαφέρει. Κοινός είναι ο σκοπός και κοινό το αντικείμενο. Σκοπός είναι η μόλυνση της κοινωνίας και αντικείμενο το κέρδος».

Τα παραπάνω επεσήμαναν οι Δικαστές του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ, Νίκος Γερολέμου και Στέλλα Μέσσιου καταδικάζοντας ομόφωνα σε φυλάκιση 5 χρόνων 28χρονο από τη Γεωργία μόνιμο κάτοικο Λάρνακας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κατοχή με σκοπό την προμήθεια 600,9 γρ. κοκαΐνης. Το αδίκημα διαπράχθηκε στις 7 Ιουλίου 2017 στο Λιοπέτρι και στη Ξυλοφάγου στο έδαφος των Αγγλικών Βάσεων.

Σύμφωνα με τα γεγονότα αστυνομικοί της ΥΚΑΝ που περιπολούσαν στο δρόμο Αγ. Νάπας-Λάρνακας, πρόσεξαν σε ταξί τον κατηγορούμενο –ο ο ποίος είναι γνωστός στην ΥΚΑΝ- να είναι συνοδηγός. Παρακολούθησαν το ταξί που κινήθηκε στην περιοχή των λατομείων της Ξυλοφάγου. Σε κάποιο σημείο το ταξί σταμάτησε και κατέβηκε ο κατηγορούμενος κρατώντας μια νάιλον τσάντα, ενώ το ταξί έφυγε.

Οι αστυνομικοί έκαναν φανερή την παρουσία τους και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο, αφού στην νάιλον τσάντα που κρατούσε βρέθηκε η πιο πάνω ποσότητα κοκαΐνης με καθαρότητα 91,30%.

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής ο συνήγορος του Μάριος Γεωργίου υποστήριξε ότι ο πελάτης του είχε δευτερεύοντα ρόλο στην όλη υπόθεση γιατί ήταν ο απλός μεταφορέας των ναρκωτικών, ενώ τον ώθησαν να εκτελέσει αυτό το ρόλο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μάλιστα ο συνήγορος αποκάλυψε πως για τη συγκεκριμένη μεταφορά ο κατηγορούμενος να λάμβανε €500. Επίσης ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως ο πελάτης του δεν κατονόμασε από την αρχή των προμηθευτή των ναρκωτικών, γιατί φοβόταν ότι θα τον σκοτώσει. Όταν ο προμηθευτής πέθανε πριν λίγο καιρό από υπερβολική δόση κοκαΐνης, τότε και μόνο αποκάλυψε το όνομα του.

Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο οι τρεις Δικαστές τόνισαν ανάμεσα στα άλλα:

- Πρόκειται για αρκετά μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών τάξεως Α και βεβαίως είναι ευτύχημα το γεγονός πως η παρουσία και επέμβαση της Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό της επίδικης ποσότητας και κυρίως τον αποκλεισμό της διασποράς της σε χρήστες.

 

-ακόμα και ο ρόλος του μεταφορέα έχει τη σημασία του σε μια παράνομη δραστηριότητα διακίνησης ναρκωτικών. Όπως έχει λεχθεί στην υπόθεση Κωνσταντίνου ν. Αστυνομίας (2005) 2 Α.Α.Δ. 466:

«Είτε τα ναρκωτικά προωθούνται με σκοπό το άμεσο χρηματικό κέρδος,

είτε για οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο όφελος, η κατάληξη παραμένει η

ίδια. Η διάδοση των ναρκωτικών σε άλλα πρόσωπα. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι σε οργανωμένους εμπόρους ναρκωτικών δεν πρέπει να επιβάλλεται αυστηρότερη ποινή από ότι σε περιστασιακούς προμηθευτές, παρ' όλον ότι η διαφορά δεν είναι πάντοτε και ευδιάκριτη.»

Δυστυχώς η ύπαρξη και προθυμία ατόμων, όπως ο Κατηγορούμενος, προς εκτέλεση τέτοιων οδηγιών δίνει και το έναυσμα στους πρωταγωνιστές και έμπορους της κάθε επιχείρησης εμπορίας ναρκωτικών να χρησιμοποιούν τέτοια άτομα για τον παράνομο αυτό σκοπό χωρίς οι ίδιοι να αποκαλύπτονται με οποιονδήποτε τρόπο.

-Η δεινή οικονομική κατάσταση του Κατηγορουμένου τον κατέστησαν ευάλωτο στο δέλεαρ του όποιου οικονομικού οφέλους θα αποκόμιζε από αυτή του τη δράση, αψηφώντας παντελώς τη ζημιά που η παράνομη αυτή δραστηριότητα θα επέφερε στους αγοραστές και χρήστες των ναρκωτικών.

-Οι οικονομικές δυσκολίες του Κατηγορουμένου δεν αποτελούν βάσιμη δικαιολογία για να καταφύγει σε αυτή την σοβαρή παράνομη δραστηριότητα. Εάν δεχόμασταν πως άτομα που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και γενικώς σε οποιασδήποτε μορφής δύσκολη θέση μπορούν να προσφεύγουν σε εγκληματικές δραστηριότητες για να αποκομίζουν όφελος, αυτό θα συνιστούσε ρήγμα στην κοινωνία και καταστρατήγηση του ρόλου του Δικαστηρίου στη διατήρηση της νομιμότητας.  

-Ως μετριαστικούς για την ποινή παράγοντες λαμβάνονται υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, η παραδοχή του στο Δικαστήριο που είναι στοιχείο μεταμέλειας και πρέπει να αμείβεται με την ανάλογη έκπτωση καθώς και αποκάλυψη του βασικού εμπόρου έστω και μετά θάνατο, αφότου ο κατηγορούμενος ένιωσε ασφαλής.Πρόσθεσε ένα σχόλιο